torsdag 3 februari 2011

Snöoväder


Nu har vi haft ett första snöoväder, som innebar att det blev lite kaos på vägarna och på trottoarerna. Snösvängen här i staden består av allehanda olika fordon. Det är lastbilar med plog och sand/salt, det är väghyvlar, traktorer och stora SUV:ar med plog fram, samt de små gula bandtraktorerna som pilar fram och plogar trottoarerna

När det blåste och snöade som värst igår, var det bara -12, men kyleffekten var -24 och sikten i snöyran var 500 meter. Naturligtvis så var det stopp i trafiken med kollisioner och långtradare tvärs över motorvägarna. Dubbdäck? Icke!

Igår kom det meddelande till hustrun från chefen på ICAO, att personalen kunde gå hem redan 15,30 pga vädret. Det var tydligen vanligt att man gjorde så när det var oväder. Då sprider man transporterna hem, innan riktigt stora ruschen vid 17-tiden.

I skolan här mittemot ringer man korta signaler när det är mer än 20 grader kallt och kyleffekt på mer än -25. Det innebär att eleverna får vara inne på rasten. Igår i ovädret var eleverna ute i alla fall, troligen för att det var kul med mycket snö! De tre lärarna som höll vakt på gården såg lagom glada ut.

Sophämtningen är ett speciellt kapitel. Man har inte direkt någon sopsortering, utan man har i huvudsak två olika plastpåsar. En som är liten och ska/bör innehålla hushållssopor och en stor svart/genomskinlig säck där man slänger det övriga. Påsarna bär man ut och lägger mellan gatan och trottoaren, dvs just nu i snödrivan. Då händer två saker ganska omedelbart. Finns det några flaskor eller burkar i påsarna som går att panta, så sliter uteliggarna sönder påsen och tar glasen/burkarna. Det finns alltså stora genomskinliga påsar och det finns svarta påsar. Vi har svarta påsar. Man kan direkt se om det är något pantbart i de genomskinliga, men givetvis inte i de svarta säckarna. Då måste man ta upp och skaka varje svart påse för att höra om det klirrar! I bästa fall har då påsen inte gått sönder. Om det sedan som igår är kraftig blåst så åker påsarna iväg ut på gatan eller ligger i högar på trottoaren och det går ju bra tills plogen kommer. Då går påsarna sönder ännu mer. Det blir spännande att se vad som ligger gömt i snön när våren kommer! Det som göms i snö.....

Alla hundar har skor. Vän av ordning undrar då varför. Svaret är att på grund av det idoga saltandet på vägar och trottoarer så torkar och spricker hundarnas trampdynor! Alltså måste hundarna ha små sockar på fötterna för saltet och ett täcke över ryggen mot kyla och blåst. Det är inte lätt att vara hund i Montreal City. Och inte blir det bättre till sommaren så det blir över 30 grader plus.

Vår altan ligger på baksidan av huset och är omgiven av höga hus, vilket innebär att vi inte har något annat än en liten stunds morgonsol. Men i gengäld så har vi skugga när det ska grillas och ätas ute på de sommarkvällar när det är varmt och stekande sol. Grill och nya utemöbler anländer i maj.

Det som känns lite avigt, och som man inte hunnit vänja sig vid än är tidsskillnaden. När vi stiger upp klockan sju och slår igång webbradion så får man hör 13-nyheterna från Sverige. Här är man ju sex timmar efter.

Ska man nå mig omedelbart så är SMS det bästa alternativet.

Nu ska jag ut i solen och promenera. Kanske blir det en lunch med hustrun om två timmar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar