måndag 14 februari 2011

Post och bankaffärer


En ny måndag och en ny vecka har kommit. Veckan som gick fixade vi till en del missförstånd som uppkommit när det gällde post, bank och försäkringar. Det är mycket som måste göras två gånger, men så är det väl när man är ny och ska in i systemen för första gången.

På banken fick vi kontakt med Anila från Albanien, som hade varit i Kanada i 11 år. Hon talade fyra språk, kunde ekonomi och löste alla våra problem på 25 minuter. Kanonbra! Så nu har vi fungerande bankkort (dock inte de riktiga än, bara tillfälliga), och vi har en fungerande internetbank här i Kanada så vi kan betala de lokala räkningarna. De räkningar som finns kvar i Sverige, hyra mm, betalas som vanligt via svensk internetbank.

Posten är som ni vet ett eget kapitel. Vi har vår postlåda ute i trapphuset tillsammans med de övriga fem som bor i uppgången. Vår låda är märkt med en 2:a, dvs apartment 2, samt namnet på den vi hyr utav, samt vårt eget namn. Men om det inte står apt 2 på breven så lägger man inte in dom i brevlådan trots att vårt namn alltså står på breven och på postlådan! Vi tror att postbrevaren bara kan siffror.

Det är ju franskt över hela den här delen av staden som vi bor i. Det innebär att man är lite noga med klädsel och utseende, dvs lite som i Paris. Förutom en sak, skorna! Hur fräsigt klädd man än är, så har man grova skor eller stövlar med högt skaft. Det är ju naturligtvis för att det blöta slasket, med starkt inslag av salt, inte ska ge en vit rand längst ner på byxorna när dom torkar. Även damer i fina kappor har stora och höga stövlar (nää, inte såå höga) för att skydda byxor och strumpor.

De fem stora filmbussarna som stått på andra sidan skolgården hela helgen, har nu åkt iväg. Man gör många filmer här i Kanada för att det är mycket billigare med studios här än i USA. Det gör också att det är ganska många filmveckor här i staden när man kan få se de stora stjärnorna på olika röda mattor.

Vad sker då den här veckan? Jo, idag är det alltså tvättstuga för mig och så är ju Joseph här och städar. Det ingår i hyran och städar det gör Joseph var 14:e dag. Det är väldigt skönt, för då behöver jag bara dra av lite i "mellanveckan".

På tisdag ska vi först klockan nio besöka körkortsavdelningen i Montreal och lämna papper och foton för ett kanadensiskt körkort. Sverige godkänner inte körkort från Quebec, och alltså, som en konsekvens av detta, godkänner inte heller Quebec de svenska körkorten här. Jo, du kan som turist köra här i sex månader med det svenska, men sedan måste man ha ett kanadensiskt. Att du sedan bara kan vara här på turistvisum i tre månader är en helt annan sak. Klockan 10 släpper man sedan lite biljetter till Montreal Canadiens hemmamatcher. Vi ska göra ett försök att få tag i några till sonen som kommer i mars.

På onsdag har hustrun födelsedag och då ska vi eventuellt börja med att gå på Svenska klubbens pubafton. Den äger rum på en pub nere i stan. Sedan blir det lite mat på lämplig restaurang.

På torsdag så kommer våra bilburna vänner hit. Då ska vi åka runt och titta på bilar igen. Vi funderar på Audi, Volvo eller BMW. Vi får se, det kanske blir en japanare, dom SUV:arna är inte helt fel att ha här i Quebec.

Sedan ska man ju hoppas att spelbolaget i Norrköping lyckas med hästraden till Solvalla på onsdag. Såg att restaurangskolan serverade älgfärs, vildsvin, anka, strömming och torsk. Naturligtvis inte allt på samma dag, men två av rätterna finns varje dag till det facila priset av 100 kr för två-rätters och 120 för tre-rätters. Dessert var "säsongens frukt". Undrar vad det är i Norrköping i mitten av februari!

Måste också berätta att jag skickar in en liten berättelse till min gamla skrivarkurs var 14:e dag. Det är roligt, för jag får också några av deras alster att läsa och det är jättespännande. Det är otroligt hur fantasin kan sprudla även hos icke etablerade skrivare. Det är kul att man får vara med på ett hörn!

Nu blir det snart lite lunch och sedan ska jag ut och promenera, tror inte att det regnar så mycket, och sedan blir det lite inköp till köket. Inte så mycket den här gången eftersom vi var upp på den italienska marknaden i Jean-Talon i lördags och handlade en hel del. Kött är ganska billigt men ost är jättedyrt. Det är bra att vi kan skicka in våra kvitton och få tillbaka skatten dvs ca 13% av totalpriset. Det ger en hel del faktiskt och är bra även om man kan få vänta ett halvår på att få tillbaka skatten första gången. Sedan går det på tre månader.
Nere i city och här runt där vi bor, är alla gatuskyltar fyrkantiga. Alltså av den "vanliga" sorten, men i den riktigt franska delen, av det franska, dvs området Outremont, är de som på bilden ovala!! Vi vill ju alla på något sätt visa upp vår fina sida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar