onsdag 9 februari 2011

Mera snö


Jodå, det snöar lite idag också. Dessutom blåser det lite och är sju grader kallt så kyleffekten är uppe på minus 15 sägs det. Man är av naturliga skäl väldigt noga med att i tidningen och på TV ange kyleffekten.

Igår så lärde vi oss lite mer om hur det fungerar i detta stora land. Det är ju väldigt stor rivalitet mellan de olika områdena och städerna. "Länet" Quebec är ju den fransktalande delen av Kanada och här vill man ju helst vara självständiga och inte lyda under kanadensisk överhöghet eller som det ju också är, under Storbritannien. För det är ju drottningen som är statsöverhuvudet eftersom man är en del av Samväldet. Men precis som Australien så har man stor självständighet i Kanada och huvudstaden Ottawa. Men här i Quebec, med städerna Montreal och Quebec City, vill man alltså gå ett steg längre och bli helt självständiga. Men det upproriska har avklingat under det senaste åren säger man. Det är väl någon ekonom som räknat på det hela....

Igår tog hustrun och jag tunnelbanan till slutstationen Montmorency för att titta på bilar. Och si, då kommer man utanför staden Montreal och hamnar i Laval. Då blir det lite annorlunda. Här får man till exempel, under stor uppsikt, svänga höger vid rödljusen, något som är förbjudet inne i Montreal.

Man kan, upptäckte vi, åka på Montreals månadskort till Montmorency, men inte därifrån!! För spärrarna till tunnelbanan hem, ligger ju i Laval och då måste man ha ett kort som gäller i/från Laval!! Således kostade det hustrun 3 dollar och pensionären 2 dollar att komma hem från Laval med tunnelbanan. När vi var i Laval så åkte vi buss ut till bilhallarna. Givetvis på ett busskort som bara gäller i Laval och ingen annanstans. Alltså inte heller till tunnelbanespärrarna i Laval.

Mitt humör blev inte bättre av att det var minus 15 och snålblåst och en busschaufför som ville ha 2,8 dollar av mig för att köra mig hem från bilhallarna till tunnelbanan.

Nåja, bilarna var fina och även om ingen visste något om det bilköp som vi eventuellt tänker göra, så smakade några koppar starkt the och hederliga varma mackor, riktigt gott vid hemkomsten.

Nu har jag sett hur man skottar bort snövallarna här i staden. Det är uppdelat i noga uträknade steg på de gator som det då är parkeringsförbud på. Först kommer det ett gäng som letar igenom snövallen och slänger alla lätt översnöade sopor som ligger i vallen in på trappan till varje husentré. Därefter kommer det två små bärgningsbilar med roterande ljus och sirener. Detta för att tala om för alla som gett fanken i parkeringsförbudet, att nu ska du ut och flytta på bilen, annars gör vi det och då kostar det pengar! Sedan går det cirka en kvart. Då sker samma sak en gång till. Först nu börjar det flyttas lite bilar. En halvtimme senare när ena sidan av vägen är tom på parkerade bilar, antingen borkörda av ägarna själva eller av bärgningsbilen, så kommer det den stor traktor och plogar ut snövallen mitt på vägen. Till sin hjälp har han den lilla bandtraktorn som plogar trottoaren. När sedan det är klart, så ligger det en 1½ meter hög snövall mitt på vägen (som nu är helt omöjlig att köra på), då kommer väghyveln. Han river upp allt ända ner till asfalten. Då blir snödrivan mitt på vägen ännu högre. Därefter kommer slungan. Den sitter fram på en stor traktor, och framför denna slunga går det en man med en ljusstav av samma typ som man dirigerar flygmaskiner med på flygplatserna. Han dirigerar föraren i slungan så han inte ska skrapa i de bilar som står på högra sidan av vägen (och det är ju många eftersom det är parkeringsförbud på den vänstra). Snön slungas nu upp på stora amerikanska lastbilar med släp, som väntar i en lång rad bakom slungan. Hela detta "tåg" rör sig lånsamt framåt under ett ljudligt mullrande. Nu ett dygn efteråt så ser det nästan ogjort ut på grund av det eviga snöandet och blåsandet.

Man lär sig således lite varje dag. Igår lyckades jag köpa en mortel och frimärken (med drottning Elisabeth iklädd en stor vidbrättad hatt).

Nu blir det promenad och lite handlande igen. Sedan blir det att titta på travet från Solvalla. Den vinnande raden har just ringts hit från Norrköping. Idag sitter den !!

1 kommentar:

  1. "Spik Harry" raden från Norrköping var inget vi blev lyckliga över, eller hur? Men det gäller att inte tappa hoppet för det kommer nya chanser på lördag!

    SvaraRadera