torsdag 17 februari 2011

Bilar och snöröjning



Nu har vi börjat titta på bilar! Vi har förstått att det är inte någon lätt affär att köpa en bil i Kanada och sedan ta med den hem. De bilar som rullar omkring här i Kanada har framför allt andra och enklare lysen. Inget asymmetriskt här inte! Det vet försäljarna inte vad det är. Men vissa har i alla fall nivåreglering av ljusen. Men i Sverige och stora delar av Europa är det ett måste att ha nivåreglering av ljuset och asymmetriskt. Att bygga om detta i Sverige på t.ex en Nissan kostar cirka 25.000 kronor!

Nu kan man ju köpa en bil i Sverige och skeppa den hit. Så gör vi nog också, alltså köper en "Europabyggd" bil och tar över den hit. Då får man ett COC (Certificate of Conformity) dvs då har bilbyggaren garanterat att bilen kan/får köras i Sverige. Tanken är ju att ha bilen här i ett år lite drygt (ett år är minimum), och sedan måste vi ha den i ett år i Sverige efter hemkomsten innan man eventuellt säljer den. Så det blir att klura lite. Just nu lutar det åt en Volvo XC60 T6 och den skulle man kunna få hit till Kanada i maj. Då hinner vi köra lite mer än ett år här och betalar då inga skatter. Vi får se hur det går, det bestäms i nästa vecka.

Inte nog med att hustrun lyckades fixa biljetter till Canadiens hemmamatch mot Tampa Bay, jag har också lyckats fixa till lite sportkanaler. Nja, sport och sport, det är en kanal med soccer (mycket fotboll från Brasilien), en kanal med korgboll, en kanal med amerikansk fotboll, en kanal med boxning, en kanal med racing och en kanal med NHL hockey. Blir bra att kunna sjunka ner i soffan med en kall Molson och kolla ishockey när sonen kommer över om en månad.

Riktigt kul är det också att dottern kommer hit i påsk tillsammans med två kompisar. Kompisarna stannar bara en vecka, men dottern stannar nog till i slutet på maj eller något sådant. Vi ska åka tåg ner till New York och vara där ca en vecka och sedan åker hon nog vidare till Philadelphia när vi åker tillbaka hit. Tågen är disellok, ingen el som kan krångla här inte. Resan ner till New York tar 10 timmar. Flyg är tio gånger så dyrt!

Så har man ju också börjat känna lite grannar. Hon som bor på samma våning som vi, jobbar på tåg. Ovanför bor det två kanadensiska familjer och på våning tre bor ytterligare en kanadensiska och en engelska.

Det bor också en gammal trött bulldog i huset. Han går inte långt, men så har vi också en entré omgärdad av gulaktig snö.

Eftersom det här är andelslägenheter så står man för skötsel, inte bara av den egna lägenheten, utan också för renoveringar av tak och så vidare. Tak ja, dom är nästan alltid platta. Troligen för att det inte ska rasa snö eller is i huvudet på gående. Nackdelen är att det ofta läker in, men det ger ju många arbetstillfällen. Man ser många som jobbar med gasolbrännare, takpapp och tjära!

Det finns heller inga brunnar i gatan som tar bort smältvatten. Det gör att i nästan varje gathörn är det en stor sjö. Mina jättestövlar är perfekta just nu när det är plusgrader.

Idag har dom en liten fest igen på ICAO. Den här gången är det brasilianskt tema. Så hustrun är väl hemma runt åtta i kväll.

Fredagkvällen och resten av helgen går nog i slapphetens tecken. Men naturligtvis blir det några timmar promenad! Och så ska vi ju bestämma bil.....

Nu tutas det här ute igen. Det innebär att snöröjarkaravanen kommer inom kort!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar