fredag 28 januari 2011

Slask


Nu har vädret helt förändrats och vi har runt nollan. Det innebär att gatorna är täckta med 5 cm slask och trottoarerna med 2 cm slask och salt. Egentligen är det ganska lätt att leva i det här landet, dvs om man inte har bråttom att få saker utförda. Här skulle alla svenska hantverkare verkligen kunna lära sig hur man drar ut ännu mer på tiden. Men man faller väl snart in i den sävliga lunken. Utom förstås på tunnelbanan och vid övergångsställena! Där är det språngmarsch utför rulltrappan och tjurrusning på gul färg vid ljusen.

Men man märker att lite av den atmosfär som vi hade på 60-talet lever kvar här. Eller har just kommit hit!? När det ringer in på skolan tvärs över gatan så ställer alla barnen upp i ett stort led och så marscherar man in i skolan. Och som sagt, det är alltid två till tre lärare ute på skolgården under alla raster.

Vid busshålplatsen är det samma sak! Den som kommer först ställer sig vid "busstolpen" och sedan ställer man sig bakom i ett långt led, så att man går in i bussen i den ordning man kom till hållplatsen. Trots snöyra, blåst och kallgrader står ingen inne i busskuren, för då förlorar man sin plats i kön och kanske inte får sitta utan måste stå.

Som jag sagt tidigare så är hela lägenheten "elektrisk", dvs man får stötar efter att ha tagit av sig tröjan eller jackan när man sedan kommer åt någon metall. Sitter man på en stol och rör sig lite så händer samma sak. Man blir elektrisk och håret står nästan rakt upp. Undrar hur man gör för att slippa detta?? Någon som vet?

Har äntligen kommit över en varm och skön Canada Goose-jacka. Har alltid önskat mig en sådan och igår var jag ner på staden och kollade de stora affärerna. Alla sa samma sak: "Kom tillbaka i höst, nu är alla jackor slut". Men så gick jag in i en liten butik på Saint Catherine och där fick jag tips av en ung dam, att längre ner på gatan, i butiken L´Octagone, där kunde det eventuellt finnas jackor. Och si, där fanns det en svart "Constable parka", som enligt reklamen: "came to life through a collaborative process with local police and specilal forces. Every design element from pockets to side zippeers (for quick access to holster) was developed with purpose."! Det är nästan som jackan har ett eget liv! Den har dessutom certifikatnummer CG 436044, så det inte vilket skit som helst!! :-))

Idag fyller sonen 32 år. Det firar han med att gå på revy och ut och äta med personalen på apoteket. Det är i stället för julfesten som inte blev av. Men medge att datumet är väl valt!

För 32 år sedan var det, när jag åkte hem från sjukhuset klockan fem på morgonen, minus 31 grader i Sundsvall och Timrå. Vattnet höll på att frysa i det gamla huset vi hade på Solobacken. Lite senare samma vecka så frös verkligen vattenledningen sönder och vi "fick" nya golv i kök och hall. Allt krångel med ledningar och isolering gjorde ju att vi ett halvår senare började planera för vårt nybygge, som vi flyttade in i på sommaren när sonen var 1½ år.

Då, som nu, var det IKEA som gällde när det var fråga om att köpa grejor till huset. I morgon lördag så ska vi ut till IKEA syd med en lång lista på lampor, husgeråd och lite annat som vi saknar här i lägenheten. Man vill ju inte gärna gå till "dyra butiken" och handla, när man vet att grejorna ska lämnas kvar här när vi åker hem. Det mesta i alla fall.

Som tur är har vi goda vänner här i Montreal som har bil och det underlättar ju.

Senare på kvällen blir det middag här hemma hos oss, för då inträder man ju i den gyllene pensionsåldern!

1 kommentar:

  1. Janne, det märks att du har gått skrivarkurs. Det är ju helt underhållande.

    SvaraRadera