måndag 14 mars 2011

OS 1976


1976 gick OS i Montreal. Olympiastadion som byggdes för evenemanget blev en så kallad "Vit Elefant", dvs en byggnad som sedan visade sig vara för stor och dyr i både kostnad och drift.

Men det går in 56.000 personer och används idag mest för konserter och företagsmässor och bara undantagsvis för sportevenemang. Mest känt är nog "Tour de Montreal eller Olympiatornet" som har en höjd av 190 meter och en vinkel på 45 grader. Längst upp finns ett inglasat observationsdeck till vilket man kommer med en utanpåliggande "släplift" som börjar i ca 20 grader lutning, för att på slutet gå lodrätt upp till plattformen. Utsikten från tornet är jättebra och man ser hela Montreal med Olympiabassängen och Olympiabyn nästan under sig.

Det finns också en botanisk trädgård inte långt från stadion och alldeles intill ligger Biôdomen som innehåller de fyra ekosystemen. Man börjar i regnskogen, kommer till polartrakterna, sedan till skogslandskapet och avslutningsvis till atlantkusten. Här finns djur och växter som representerar de olika zonerna, allt från tapirer, olika fiskar, träd och pingviner. I början 30 grader varmt och hög luftfuktighet och i antarktis får man ta på sig jackan igen.

Efter att sonen och jag vandrat runt och han varit en tur upp i tornet, så blev det metron hem igen till en välstädad lägenhet, eftersom Joseph hade haft sin städmåndag idag. Men tvättmaskinen fick jag manövrera själv, men det går ju ganska fort med de stora maskiner som finns i lägenheten.

Den här veckan ska sonen och jag äta lunch med hustrun i morgon och handla lite i centrum. På onsdag ska det bli pubafton med Svenska klubben. Torsdagkväll är vikt för en NHL-match i ishockey mellan gästande Tampa Bay Lightnings och Montreal Canadiens. Matchen börjar 19.30, så man ska vara där vid 18-tiden, för mat och dryck ingår i biljettpriset. Dock får man själv betala för drycker innehållande alkohol. Eftersom arenan tidigare hette Molson Center och ordförande/ägaren av ishockeylaget än idag heter Molson och är bryggeriägare, så får det väl bli en Molson Dry.
Idag heter arenan Centre Bell, eller Bell Center och arenan (inte laget) ägs alltså av Bell-konsernen.

På fredag ska vi kanske gå ut och äta för nu kan man ju inte se "På spåret" längre. Men eftersom sonen är här så har det nu införskaffats en kabel som går från PC:n till TV:n, så nu är det stor bild när man ser på SVT Play och annat. Dessutom så ska mikrofonen på PC:n fungera nu tror vi.

Nu är det måndag kväll och snöröjarna ska komma inatt. Hoppas att man hunnit somna!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar