söndag 2 oktober 2011

Resa mot Mont-Tremblant


Efter att ha läst väderleksrapporten för helgen så bestämde vi oss för att lördagen skulle ägnas åt uteliv och söndagen åt innearbete.

Därför så tog vi bilen och åkte, tillsammans med inspektör Morgan, mot Mont-Tremblant som är en motsvarighet till Åre kan man säga. Från Montreal till Mont-Tremblant är det 130 km och det är motorväg cirka 100km. Vi åkte motorvägen dit och sedan programmerade vi GPS:en att undvika motorvägar på vägen hem, vilket gjorde att hemresan blev någon timme längre, men vi fick se många roliga små byar.

Mont-Trembland är en stad sedan år 2000, då man slog ihop Mont-Trembland (byn) med byn Saint Jovite (med omgivningar) samt byn Lac Tremblant-Nord. Men sistnämnda byn bröt sig ur och blev 2006 en egen stad, vilket gör att staden Mont-Tremblant idag är en stad med dryga 8.500 innevånare. Allt i staden är, precis som Åre, uppbyggt på turister som är här hela året. Man vandrar på sommar och höst samt åker skidor på vinter och vår. Cirka 90% av befolkningen är fransktalande, men nästan alla talar ju lite engelska också. Det är ju bara 140 km ner till Ottawa, så det fylls på med turister både från norr och söder. Staden stoltserar med ett amatörlag i fotboll (The Mystrals) och ett juniorlag i hockey som kallar sig Les Diables (The Devils). Norr om staden (14 km) ligger en racerbana som är drygt fyra kilometer och där man har framförallt sportvagnstävlingar nu för tiden.

Den här lördagen var det säkert ett par tusen turister på besök i staden. Massor av turistbussar innehållande massor av asiater på besök i Kanada. Man landar i Toronto, bussas upp till Ottawa, fortsätter till Mont-Trembland och sedan besöker man Montreal och avslutar med Quebec City i norr.

Vi hade lite problem med att hitta parkering till att börja med, men det fixade sig och vi promenerade upp mot det torg som låg vid bergets fot. Där tog vi linbanan, som var gratis, upp till det övre torget där vi lyssnade på musik på torget (gamla godingar framförda av ett cowerband), samt intog en lunch hos Fat Mardi´s.
Här uppe så kunde man sedan fortsätta upp till toppen och alla utförslöporna. Vid den här tidpunkten på året så åker man ju upp för att ta fina bilder och vandra lite där uppe, på vintern är det ju naturligtvis utförsåkning som gäller. Spår för ländåkning och turåkning fanns också.

Efter lunchen vandrade vi i sakta mak tillbaka ner mot det lägre torget igen och började vår hemfärd via småvägar. Vi konstaterade att det i området också fanns ett tiotal golfbanor (!) av mycket god kvalité. Kanske något för en framtida resa under våren??

Väl här hemma så avslutades kvällen med middag på restaurang Plein Sud tillsammans med Morgan.

Idag söndag är det, som sagt, regn och inneväder. Samt lite mer planering inför lördagens avresa ner mot Cape Cod och Boston, men först är det fin middag på onsdag hemma hos norges representant i Nord-ICAO. Stor "parningsdräkt" är anbefalld!!

Ikväll har hustrun lovat att göra köttbullar och jag hoppas att det blir gräddsås till dom.
Undrar om man kan ha italienskt vin till.......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar