måndag 24 oktober 2011

Middagar och lite kuriosa

File:Isle of Man topographic map-en.svg

Har i lördagskväll ätit middag hos vår vän Martin och hans sambo Sabine. Martin är från Isle of Man som är en liten ö i Irländska sjön. Geografiskt ingår ön i de Brittiska öarna och är belägen mellan Storbritannien och Irland.
Det jag inte visste var att Isle of Man är en kronbesittning (Crown Dependency) som lyder under den brittiska monarken, men är INTE en del av Storbritannien.
Isle of Man är självstyrande på många områden, men försvar och internationella relationer sköts av Storbritannien. Öns parlament kallas Tynwald. På ön bor cirka 80.000 innevånare och huvudstaden heter Douglas. Man har två officiella språk; engelska och manx. Valutan är Isle-of-Man-pund och GBP.
Man har milda vintrar och svala somrar. Februari är kallast och har en medeltemperatur på ca 5 plusgrader och medeltemperaturen i juli-augusti är 17,6 grader. Den högsta temperatur som någonsin uppmäts på ön, är vid Ronaldsways väderstation och var 28,9 grader!!
Mellan år 800 och 1200 var det norska vikingar som var de som bestämde på ön. Sedan har ön "åkt" mellan skottar, irländare och engelsmän. Nationalsången heter på manx "Arrane Ashoognagh dy Vannin", eller på engelska "O land of our birth".
Ön är väl mest känd för sina motortävlingar, både med bil och framför allt motorcykel.

Nåväl, nog om detta. Maten hos Martin var kyckling och den var gjord på ett recept från ön med lite speciell potatis och goda grönsaker. Rödvinet var från Italien och Kanada!!

Annars har veckan varit full av middagar på kvällarna.
I tisdags var det middag med Per och Cajsa på en grekisk restaurang. Dom samlar på Starbucksmuggar från olika städer och missade att köpa muggar när dom var i Boston förra gången, så nu gjorde vi det i stället när vi var i där förra veckan. Jätte god mat och "bring your own wine"!!

På onsdagskvällen hade vi besök från Transportstyrelsen (Roland och Göran) samt Kalle, som hade jobbat på NORDICAO på 90-talet. Vi åt här hemma hos oss och berättade i vanlig ordning skrönor om hur bra det var förr och framförallt skvaller om alla som inte var närvarande.

Torsdagskvällen ägnades åt IFATCA:s 50-jubileum på Intercontineltal hotel. Alltid kul att träffa flygledare från hela världen. Dessutom så fick man ju snittar och rödvin gratis. Men å andra sidan så har jag ju betalat avgift i 30 år till IFATCA (via Svensk flygledarförening), så lite ville man ju ha tillbaka för pengarna!! IFATCA bildades 1961 av 12 stater bl.a Norge. Sverige kom med 1962. Idag är det 137 medlemmar.

I morgon måndag börjar en ny vecka och det finns inget inplanerat ännu mer än de vanliga vardagssyssslorna. Men hustrun har i alla fall köpt biljetter till julkonserten i Basilique Notre-Dame den 10 december!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar