måndag 26 september 2011

Vinresa med dègustations


Varje kvartal kommer det ut en liten tidskrift som heter "Gult och blått" och som är Svenska klubbens lilla skrift över vad som är på gång i Montreal ur svensk synvinkel. Det kan vara bokbytardagar, nationaldagsfirande, midsommarfirande, pubkvällar eller som nu en liten vinresa till en vingård ca 80 km söder om Montreal, det vill säga alldeles nere vid gränsen till USA. Lite skeptisk är man ju på kvalitén när man ska åka iväg och prova vin som man gjort så långt norrut. Men man ska ju i alla fall prova nu när man nu är här!

Så det kom ett mejl som påminde om denna vinresa någon vecka innan det var dags. Information om resan hade dessutom kommit i ovan nämnda tidskrift flera veckor tidigare. Hustrun och jag anmälde oss naturligtvis till denna resa. Man åker i egen bil och träffas på Farmers Market i La Prairie för gemensam avresa till vingården.
Så hustrun och jag steg upp tidigt på lördagsmorgonen för att konstatera att man skulle ha med sig matsäck. Lätt som en plätt fixade hustrun till lite goda Wraps och god dryck (alkoholfri!). Det var lite kö på vägen ut, men i stora drag gick det ganska bra och vi anlände exakt klockan nio enligt inbjudan.
Vi upptäckte efter ett tag att vi var ganska ensamma på parkeringen och läste då lite noggrannare på mejlet och upptäckte att vinresa skulle gå av stapeln dagen efter, det vill säga på söndagen klockan nio!
Men man kan inte låta sig nedslås av dylika bagateller, så vi gjorde en lite biltur runt i naturen lite söder om Montreal där vi aldrig tidigarre varit, samt tankade bilen på nytt!

Redan nästa dag i gryningen var det på nytt avfärd mot nämnda La Prairie och Farmers Market. Hustrun, som nu denna helg inte fått någon sovmorgon, hade nu noga läst inbjudan och kollat att vi nu äntligen var på rätt plats vid rätt tidpunkt, samt med rätt utrustning. Hon hade också sett att denna söndag skulle det bli Montreal Maraton med 24,000 deltagare. Således startade vi lite tidigare för att undvika köer, vilket naturligtvis innebar att vi stod vi denna Farmers Market och väntade på de andra i cirka en timme! Vi hade glömt att reseledaren var professor vid McGill Universitetet och hade, inte bara akademinsk kvart, utan akademisk dubbelkvart. Men det fanns ju relativt gott kaffe att tillgå.

Sedan bar det av i "gåsmarsch", det vill säga fem bilar i rad och i sakta mak mot vingården "Vignoble du Marathonien" i byn Havelock.
Efter 45 minuter så var vi framme och kunde börja vår rundtur bland olika vinstockar och äppelträd. Naturligtvis var det degustation av tre vita och ett rött vin. Inte är det ju som att åka runt i Frankrike och Italien inte, provningen går ju till på samma sätt, men vinerna håller inte samma klass. Priserna ligger mellan 12 och 14 $ per flaska, dvs 75 till 85 kronor per butelj.

Massor av folk kom till vingården. Alla med stora pick-nick-korgar med mat och dryck. Många barn som gullade med getterna och hönsen på gården. Tydligen var detta ett mycket populärt utflyktsmål på helgerna. Männen körde dit och kvinnorna hem!!

Efter att ha ätit upp vår matsäck, handlat lite vin, kollat in ägorna ytterligare en gång, så bar det av hemmåt mot Le Plateau och Montreal Maraton. Lyckligtvis så hade de flesta lyckats ta sig i mål, så det gick relativt lätt att komma hem.
Vann gjorde naturlitvis en keneyan (?) vid namn Chelimo. Han sprang dessa 42 km på två timmar och tretton minuter, vilket var nytt rekord med två minuter.
Samtidigt var det maraton i Oslo med 16.000 deltagare. Där vann em "gammal" skidlöpare Andreas Myhre Sjurseth. Här var det kanske inga afrikaner med ......

Nu är det söndag kväll och det stundar en ny vecka med träning och städning samt tvätt.
Men på onsdag är det födelsedagskalas nere vid Park de la Fontaine när en av hustruns kollegor fyller år. Det ska bli trevligt......och dessutom är det snart Halloween...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar