måndag 4 juli 2011

Resor


Den gångna veckan har gått i musikens tecken. Det är ju jazzfestival i staden och den avslutas idag måndag med bland annat Marianne Faithfull, som vi ska gå och lyssna på klockan arton.
Montreal Jazzfestival är otroligt populär med besökare från hela världen. I lördags när vi var ner och lyssnade på musik från tre olika stora utescener i centrum, så var det flera hundratusen människor ute på gator och torg. Det blev senare, vid 23-tiden, fullständig trafikinfarkt i staden. Det tog oss nästan en timme att komma hem med bussen, normalt tar det kanske tio minuter.
Anledningen till kaoset var att många av jazzlyssnarna skulle hem eller vidare till något annat, samtidigt som de tiotusentals som sett på fyrverkeriet nere vid hamnen också skulle hem. Massor av barnvagnar, gråtande barn och förbannade föräldrar som klagade på att kollektivtrafiken inte fungerade. Och inte blev det bättre av att det var nästan 30 grader varmt.....
Fyrverkeriet var Tjeckiens bidrag till "fyrverkeri-VM" som äger rum under juli månad. Det är olika länder som tävlar, bland annat Kina, USA, Frankrike och naturligtvis Kanada. Det hela tar slut den 30 juli, när det är stor avslutningsfest. Varje fyrverkeri har ett tema med musik och effekter och håller på en halv timme. Lite längre än i Norrköping alltså och inget pratande i början....
När man tar en promenad i månadsskiftet juni-juli så har man en känsla av att ha flyttats tillbaka till 20-talets oktober-Sverige när alla statarna skulle flytta. Skillnaden här är två. Det är studenterna från alla universiteten i staden som hittar nytt eller byter upp sig. Massor av gamla möbler, som man inte vill ta med sig, bärs ut på gatan och plockas antingen upp av någon nyinflyttad student eller under natten av sopgubbarna. Halvårskontrakt på lägenheter verkar populärt!
Ja, nu drar det ihop sig till en semesterresa till Norrköping. Tyvärr blir det nog lite stressigt, för vi är bara hemma en vecka. Vi åker härifrån på lördageftermiddag och ska, om allt klaffar, vara på Arlanda vid 10-tiden på söndag den 10:e. Där plockar vi ut en hyrbil som vi har under veckan i Norrköping. Så man kan säga att vi är i Norrköping söndag kväll till lördag förmiddag, då vi åker upp till Stockholm och träffar vänner där. Sedan flyger vi hit igen på söndag förmiddag den 17:e juli!!
Vi hoppas att vi kan träffa många kamrater under veckan och ta några pilsner. Dessutom måste man ju ta en promenad i centrum och se om det hänt något på ett halvår. Men prio ett är att besöka mormor 97, i princip varje dag.
Nu är Joseph klar med "gästdelen" i källaren och börjar städa här uppe. Jag har som vanligt tvättstuga på måndagar och ska dessutom strax gå ut och handla lite mat.
Ikväll blir det alltså Marianne Faithfull, undrar hur hon låter idag.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar