torsdag 28 juli 2011

Lite om lägenheten

Veckan som gått har det varit mycket nyhetsläsande på internet. Det är fantastiskt att man kan sitta på den här sidan atlanten och läsa NT, VK, ST, kvällsdrakarna och DN (som vi har på PDF). Visserligen satt man väl hemma också och läste på nätet men inte så noga som här när man inte har en papperstidning. Vi läser även The Gazette på nätet. Det är bara en i vår trappuppgång som har Gazette och en som har en NewYork-tidning (på helgen).

Jag har fått några frågor om hur vår lägenhet ser ut och det är kanske på sin plats att ta det igen. Vi har alltså en lägenhet bestående av kök, vardagsrum, badrum och två sovrum på entreplanet. En trappa ner i källarplanet finns en liten "gillestuga", ett sovrum och badrum.
Lägenheten är ganska mörk, speciellt i köksdelen och vardagsrummet, trots stora glasytor ut mot altanen. Men det är en mycket färgglad lägenhet! Vårt sovrum uppe har tre ljusa väggar samt en blå vägg och ett blått tak. Gästrummet uppe går helt i turkos, dvs alla väggar och taket är turkos! (Även garderobsdörrarna!!)
Vardagsrummet går tack och lov i ljusa färger, men har en fondvägg i en grönaktig nyans och en fondvägg i samma nyans har också matplatsen i köket. Badrummet går helt i brunt och det gör också alla garderobsdörrar i hallen och köket. Alla väggar i "Gillestugan" går helt i lila (!) men har ljust tak. Slutligen gästrummet nere som går i en ljusgrön nyans, tror det är ur samma färgburk som fondväggarna i köket och vardagsrummet. Vi har faktiskt ett stående erbjudande om att få ommålat, men nu har vi ju börjat vänja oss, och det är ju lite kul också!
All beslysning (utom då läslamporna) är spolights som antingen är infällda i taket eller sitter på skenor i taket. Elen är 110 volt och billig. För oss spelar det ju ingen roll eftersom den ingår i hyran. Men delstaten Quebec äger all elproduktion och styr således prisbilden. Trots ett slags monopol så är det billigt. Vi har en egen varmvattenberedare med djävulskt varmt vatten. Här finns inget överhettningsskydd, men heller ingen möjlighet till legionärssjuka! Toaletterna är ett kapitel för sig. De är väldigt låga (barnhöjd) och har också väldigt smalt "rör", vilket gör att det ibland blir stopp. Så den där "gummistampen" som sitter på en täpinne, har sin givna plats i badrummet.

På det stora hela så trivs vi väldigt bra. Visserligen bor vi i den franska delen av Montreal, men de flesta i kvarteren runt omkring oss, är av portugisisk börd. Ofta andra eller tredje generation, vilket gör att dom flesta är trespråkiga. Omgivningarna kan tyckas lite ruffiga, men i den här delen av Platån börjar det ske samma sak som har skett på Söder i Stockholm; det börjar bli inne att bo här. Jättemånga butiker och massor, massor av restauranger av alla de slag.

Vad är då det bästa? Jo, saklöst bäst är, att när vintersnön viner och det är 30 grader kallt, kunna tända en brasa i öppenspisen och mysa med en bra bok och något gott att dricka. Något som vi får nöjet att vara med om en gång nu i vinter och vår.

Avslutningsvis några ord om altanen. Den skuggas av en hög mur och ett stort träd (en hägg sägs det). Lite synd på de blommor som vi har där ute som inte får tillräckligt med sol. Ett litet porlande "vattenfall" och vår grill finns där ute också. Nu på sommaren äts ju alla middagar där ute.

Nu nog om lägenheten. I nästa blogg hoppas jag kunna berätta om vår resa ner till Niagara och New England. Och få med lite mera bilder!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar