måndag 30 april 2012

Lite cirkus och sånt

Så har det blivit Valborgsmässoafton, men här finns inte en enda brasa så långt ögat når. Det innebär också att varken Valborgsmässoafton eller Första Maj är några lediga dagar här i landet, så Eva får knega på, medan hennes kamrater där hemma sitter och äter god mat och smuttar på något gott. Hon är ledig enligt de lokala röda dagarna och de är inte så många på våren som i Sverige, men lite fler på hösten, men då har vi ju åkt hem.

Appropå Första Maj, så är det inte några demonstrationståg enligt svensk modell, utan här har studenterna istället demonstrerat i tre månader mot höjda avgifter på universitetet. Nu har dom "fått hjälp" av några hundra proffsdemonstranter, så nu brinner det lite här och där nere på stan, bilar är sönderslagna och fönster är krossade. Kort sagt, det är lite rörigt där nere nu. Här på Le Plateau, som ligger lite högre upp mot Mont Royal, störs vi än så länge bara av polisens helikopter som hänger över city alla kvällar och dirigerar polisens trupper och hästar. Vi får se om det är slut innan vi åker hem.

Idag, när kungen blir lika gammal som jag, så har vi exakt två månader kvar i Montreal. Jag får ofta frågan av våra vänner här i Montreal om det är vemodigt att åka hem. Just nu känns det helt OK att åka hem, men det är väl som vanligt; när man väl kommit hem och man kommit in i rutiner och sådant, så kanke man vill "att det ska hända något". Vi får se hur det går... Halvards har ju öppnat och det är ju bra....
Utsikt från våning 28

Annars har jag läst ett par bra deckare skrivna av Åsa Larsson. Välskrivna och passade bra in på hur jag tycker att intriger ska vara. Hoppas att det kommer flera...
Dessutom har det varit bokbytardag på Svenska klubben, det vill säga, då kommer alla med sina gamla lästa böcker och byter mot någon som man inte har läst. Fungerar förvånsvärt bra och dessuton blir det alltid en trevlig pratstund med lite svenskar och lite fika. Det sker alltid på 3535 Aveny Papineau våning 28 med en vidunderlig utsikt över Montreal. På våning 27 är poolen.....

Jaguar 1996

På väg hem så passerade vi våra vänner Martin och Sabine. Martin har just köpt en Jaguar av 1996 års modell. Han hittade den på "Blocket" och det var en dam i Florida som ville sälja den eftersom den stått i garaget flera år. Bilen verkar jättefin och jag hoppas att man får provåka snart när det blivit lite varmare, så man kan fälla ner sufletten.

Igår var vi på den bästa cirkusföreställning jag någonsin sett. Det var naturligtvis Cirque de Soleil´s föreställning av Amaluna. Helt otroligt hur man kan få till en "totalcirkus" där åskådarna till och med sjunger vaggsånger! Man fick inte fotografera där inne så mina i lönndom tagna bilder blev inte så bra, men om ni tittar på Facebook, så har Eva lagt ut lite bilder tagna av hennes kamrat Roberta.

Cirkustältet

Cirque du Soleil (Solcirkus) startades 1980 av två gatuartister från Quebec City, Guy Laliberté och Daniel Gauthier. Huvudkontoret ligger idag i Montreal och har 3.500 anställda. Man har ett dussintal olika cirkusar som turnerar världen runt. Varje cirkus har ett tema och det förekommer aldrig några djur under föreställningarna och inte heller finns det någon cirkusring, utan åskådarna sitter runt en scen där föreställningen äger rum med kontinuerlig musik och utan ridåer eller pauser för att byta utrustning på scenen.
1983 fick man statligt stöd och tog in Guy Caron från National Circus school som teknisk ledare och chef. Det blev en otrolig succé växte alltså från 73 anställda 1983 till 3.500 idag från över 40 länder.

Så har ni möjlighet någon gång att se en sådan här föreställning, ta den!

Nu ska jag fortsätta i tvättstugan....

Ha en skön Valborgsmässoafton och ett trivsamt Första Maj!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar