torsdag 19 april 2012

Finger Lakes

Så har vi då varit hemma i en vecka. Det var skönt att vara hemma några vardagar när också Eva var ledig. Det blev lite promenader och strosande runt här uppe på Platån innan Eva började jobba igen i måndags.
Många tvättmaskiner har det blivit, men nu är allt rent och struket igen. Bilen står nytvättad nere i garaget och väntar på nästa resa. Den resan verkar kunna gå ut till IKEA i helgen om det inte blir snö!
Otroligt hur vädret kan slå om när det inte finns någon golfström som jämnar ut temperaturen. För fyra dagar sedan hade vi +31 grader och nu ska det bli nollgradigt och snöblandat regn till helgen. Vi får se hur det går, dom har ändrat sig tidigare.....

Finger Lakes

Ett område som vi gärna åker till, är Finger Lakes strax söder om gränsen till USA. Finger Lakes är ett antal sjöar som ligger söder om Lake Ontario, som är den östraste av "De Stora Sjöarna". Som det hörs på namnet så ser sjöarna ut som fingrar som sträcker sig i nord-sydlig riktning.
Alla sjöarna, utom en, har namn givna av ursprungsbefolkningen (indianerna).
Runt nästan samtliga sjöar finns ett stort antal vingårdar, de flesta runt sjöarna Seneca Lake och Cayunga Lake. Bara runt Seneca Lake finns ett 40-tal olika gårdar med viner av varierande slag. Den mest kända runt Seneca är Wagner wineyards och den "roligaste" är väl den som ligger på västra sidan av Cayunga och heter Swedish Hill Wineyard. På den sistnämnda kan man hitta glögg vid juletid, men den smakar inte riktigt som vi är vana vid, den här är betydligt sötare.

Tittar man noga kan man se att det är många vingårdar runt sjöarna

Den västraste sjön heter Conesus som betyder "Allways beautiful". Sjön är 818 fot djup och är den sjö som förser de omliggande städerna och byarna med dricksvatten.
Nästa sjö heter Hemlock och är den enda sjö som den vita mannen har namngivit. Här får man inte ha utombordare med mer än 10 hästkrafter och man får bara vara i sjön om man har tillstånd. Sjön ger dricksvatten till staden Rochester.
Canadice heter tredje sjön, betyder "Long lake". Sjön är trots namnet en av de minsta sjöarna i Finger Lakes. Här får båtarna inte vara längre än fem meter och motorerna får inte vara större än 10 hästkrafter. Ska man vara där måste man ha tillstånd.
Honeoye, "Finger Laying", är en liten sjö som mest används för bad och rekreation.
Canandaigua, "Chosen spot eller Chosen place", är väl mest en vattenreservoar för de omliggande städerna Canandaigua, Newark, Palmyra, Ruchville och Gorham.
Keuka, "Canoe landing", är en Y-formad sjö som är den enda sjön av alla, som har förbindelse med en annan sjö i Finger Lakes (Seneca Lake).
Lamoka, "Mud lake" och Waneta, "Green lake" är två mycket små sjöar söder om Keuka.

Så kommer vi då till de två mest kända sjöarna. Den första heter Seneca, "Place of the stone eller Stoney Place". Sjön är den djupaste och vidaste av Finger lake sjöarna och har, som sagt, cirka 40 vingårdar runt sig.
Den andra stora sjön heter Cayuga, som betyder "Boat landing" och runt sjön finns ett 15-tal vingårdar av olika storlekar. Cayuga har kontakt med Eire kanal via Canyuga-Seneca kanal.

Återstår nu sex mindre sjöar, Cayuta, "Little lake", Owasco "Floting bridge", Skaneateles "Long lake", Otisco "Waters dried away", Onondaga "People of the hills", samt Oneida " People of the standing stone".

The Swedish Hill Wineyard

Runt samtliga sjöar finns alltså en eller flera vingårdar. Anledningen är naturligtvis det microklimat som området har. Seneca Lake har till exempel bara frusit och haft ett tunt istäcke nio gånger på 250 år.
Nu finns det naturligvis inte bara vingårdar i området utan också ett betydande friluftsliv med massor av hotell, campingar och nöjesparker. Längst ner på Seneca Lake ligger ju också den kända racerbanan Watkins Glen som man håller på att renovera och underhålla inför årets tävlingar.

Watkins Glen idag

Nu återstår arbete med alla bilder och försöka skriva lite text till dessa, samt skriva några nya rader i bloggen någon gång.....och avslutningsvis, om du klickar på bilden blir den lite större!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar