måndag 7 november 2011

Jasså, du är från Schweiz


Som jag skrev förra veckan så har hösten verkligen kommit hit till Montreal. Men det är bara vissa träd som har tappat sina löv. Häggen är nästan helt utan löv, medan syrenen är alldeles grön fortfarande.
Men nu börjar man också se en första antydan till att det ska bli en vinter igen. De första snöflingorna kan komma på torsdag säger man, men samtidigt kan man läsa att det kan bli upp emot 14 grader varmt. Det är visserligen snabba kast här i stan när det gäller väder, men ändå?

Nu när det blir mörkare, så är öppenspisen mysig att ha, vi eldar faktiskt i den flera kvällar i veckan.
En sådan där "firelog", som vi eldar med, brinner ca fyra timmar . Firelog är ju en konstgjord vedklamp bestående av hoppressad sågspån, papper och någon vätska som gör att det hela tar eld.
På förpacknningen står att de ska vara miljövänliga......

Vi får se hur det går med vintern. Från och med den 15 december till och med den 31 mars så ska det i alla fall vara vinterdäck på bilen. Dock inte på vår bil som kommer att stå i garaget under vintern. I fjol kom snön "på riktigt" den 6 december, med en riktig snöstorm! Vi avvaktar....
När vi kom hit den 7 januari 2011, så upptäckte vi att vi under januari, februari och mars klarade oss bra utan bil. Bilen köpte vi ju först i maj, så vi var utan bil hela våren och det gick bra, ända fram till april när snön var borta och det började bli dags för lite rundturer. Då saknade vi en bil, så nu kommer bilen ut i början av april. Åker man sedan inte skidor eller vintersportar på annat sätt, så klarar man sig bra utan bil över vintern. Vi har ju månadskort (jag med pensionärsrabatt!), så vi kan  åka hur mycket vi vill med buss och tunnelbana, och då kan ju jag dessutom utan problem ta en pilsner nere på stan om andan faller på. Och det gör den ju då och då.....

Det är väldigt nyttigt att bo utomlands under en tid. Man får ett annat perspektiv på Sverige och man får också klart för sig vad människor har för åsikt om Sverige. Man trodde nog att det var en skröna att man inte kunde skilja på Sverige och Schweiz, men det är väldigt ofta man möter människor här som blandar ihop de båda länderna. Norge kan också vara en del av Sverige ibland, och det är ju synd att så icke är fallet (för svenskarna alltså!)
Finns det då några stora skillnader mellan Sverige och Schweiz? Lite kanske.....
Schweiz är lika stort som Småland + Skåne, Sverige är Europas femte största nation till ytan. Huvudstaden Bern har 130.000 innevånare, Stockholm 1,4 miljoner.
Schweiz har 26 kantoner, Sverige har 21 län.
Sverige blev ett land på 1200-talet (Magnus Erikssons landslagar), Schweiz blev självständigt 1499 och erkändes internationellt som egen stat 1648 efter Westfaliska freden som avslutade det 30-åriga kriget.
Schweiz är ett av världens rikaste länder, Sverige........hmmm

En annan sak som är väldigt viktig när man bor så här utomlands, är goda vänner som ställer upp och fixar saker där hemma som man inte kan göra med hjälp av internet och Skype.
Så ett stort tack till alla!!

Idag är det ju måndag, så tvättmaskinen och torktumlaren brummar i bakgrunden. Snart blir det en skön promenad med efterföljande lunch.
Sedan håller vi tummarna för en stor och rejäl travvinst under veckan som kommer!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar