söndag 13 november 2011

På väg mot jul??

Nu har ju också vi gått över till vintertid, men här gjorde vi det en vecka senare än i Sverige.
Juldekorerandet har naturligvis börjat! Direkt efter halloween, så börjar man med julens alla reklamjippon. Det är naturligtvis inte helt fel, för just nu är det ganska mörkt och svart ute på kvällarna, så lite ljus och girlanger gör ju att det blir lite mysigare. Nu är det ju inte alla som tycker om julens komersiella sida, men ljus och girlanger gillar jag i alla fall. Sedan behöver man ju kanske inte äta och handla ihjäl sig under december!

I Montreal finns den norska och den finska kyrkan. Sverige hyr in sig i den finska när det är nationaldag eller någon annan svensk högtid. Danskarna hyr in sig hos norrmännenn för sina jippon. Den finska kyrkan (och svenska), ligger i centrala Montreal, medan det är 25-30 minuters bilkörning söderut för att hitta till den norska (och danska) kyrkan. Det var inte lätt!!
Men i lördags så gjorde vi i alla fall ett försök att hitta den norska kyrkan för det var julbasar. Efter ca en timme så hade vi lyckats hitta dit! Trots GPS! Nästan alltid så säger GPS:en "sväng höger" eller "sväng vänster" med lugn och övertygande stämma. Problemet brukar vara, att ofta så är vägen enkelriktad, och det är inte alltid GPS:en (som heter Ingrid), har klart för sig detta. Att hon sedan inte vet att vägen är avstängd pga vägarbeten är ju inget att säga om.
Men vi kom som sagt fram till kyrkan, och sänkte kraftigt medelåldern från närmaree 80 till strax över 75! Massor med folk och stor kommers av ost, lusekofter, genser, silversaker av olika slag och olika sorters fikabröd. Vi stannade i en hel kvart och köpte "Mors hjemmebakte Flatbröd", gjetost (den där bruna) och sedan hittade hustrun en "julemarsipangris"! Eftersom jag är en stor älskare av marsipan och mandelmassa, så kommer troligen denna gris, (som vanligt med många grisar), inte att överleva julveckan!! Tycker redan nu att den börjar se lite torr ut och har försökt börja småäta på den, men det var förbjudet enligt hustrun, så jag väntar väl till lucia ungefär.....

På tal om köra, bensin och oktantal! I detta landet, precis som i USA, så finns det inget oktantal högre än 91. Då har man enligt alla förståsigpåare tankat i det närmaste racerbensin. Börjar nu förstå varför alla bilar här måste ha minst tre liters motorer och minst 230 hästkrafter. Dom får ju inte ut någon effekt ur motorn annars! Jag menar, titta i Frankrike där du brummar fram i 140 på motorvägen och blir omkörd av en äldre dam i en Renault Clio! Hon har 58 hästar, en 1,2 liters motor, men 98 oktan eller mer, i tanken.
Ska bli kul att komma hem och kunna tanka "Esso extra med en skvätt BP", som Hasse sa.

Vi har köpt en ny digital ute- och inne-termometer! Nu går den ner till minus 39,9 och kallare än så blir det inte hoppas jag. Den gamla gick ju ner till minus 20, sedan sa den ju bara LOW.

Det är suveränt med E-böcker. Jag har just läst ut Leif GW Persons självbiografi och håller på med Zlatans bok. I båda böckerna är det raka rör och många avslöjanden. Kul att läsa, men det värsta är att jag har en tendens att sitta i timmar och då tar ju böckerna snabbt slut! Men jag har ju mina korsord också så man håller hjärnan igång.

Idag är det fars dag i Sverige. Fars Dag började faktiskt i USA (!), i staden Spokane, där Mrs John B. Dodd ville hedra sin far, Willilam Smart, för att han hade uppfostrar sex barn sedan hans hustru dött i barnsäng. President Calwin Coolidge tyckte idén var bra och stödde den, men det skulle dröja ända till 1966 innan det blev en specifik dag i USA och Canada, nämligen tredje söndagen i juni. Det var föresten Lyndon B. Johnson som "bestämde" detta!
Till Sverige kom Fars Dag 1931 och efter många turer  och önskemål från alla handlare (naturligtvis) så bestämdes att andra söndagen i november skulle vara Fars Dag i Sverige.
I Nepal är det föresten Fars Dag, "Dagen för nymåne i september"! Kan vara bra att veta vid frågetävlingar.

Idag lyser solen ute och det är 12 grader varmt, så nu ska vi promenera ner till stadens centrum och hämta våra biljetter till julkonserten den 10 december.

Måste bara få avsluta med ett citat som jag stulit från kamrat Bowe, appropå hur livet kan förändras när man får barn, "Va´fan hände med Sex, drugs and Rock´n´roll? Nu är det mest kramar, alvedon och barnvisor"!! Jomenvisst...

Ha en skön vecka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar