tisdag 6 september 2011

Resa norrut!

Som jag har sagt tidigare så har vi i det här landet två årstider. Det är vintertid och renoveringstid. Nu är det alltså den tid på året när allt ska renoveras och förbättras inför vintern. Det innebär mer tjära på de platta taken, fixande av fönster samt inte minst renovering och alfaltering av vägar.
I fredags så åkte vi norrut med bilen, passerade Quebec City och hamnade på eftermiddagen i Baie Saint Paul cirka 400 km från Montreal. Från Montreal till Quebec åkte vi på den norra sidan av Saint Lawrence River, korsade floden i QC och fortsatte upp till Baie St Paul på den södra sidan. En sådan resa tar sin lilla tid, över sex timmar, när det är så många vägarbeten. Väldigt många vägar var förstörda av den gångna vårfloden och man renoverade fortfarande på sina ställen.
Men bilen höll för påfrestningarna och vi anlände till Auberge La Pignoronde i så god tid att vi hann checka in och åka ner till centrum  för en liten sight-seeing och en liten öl i det lokala microbryggeriet.

Själva hotellet har väl sett sina bästa dagar (och behöver en renovering!), men maten är helt fantastisk. Det är därför folk åker hit. Chefskocken, Mr Daniel, ser ut som en kock ska göra, alltså lite rundnätt. Här uppe i norr så förväntas man röra på sig på dagarna. På sommaren är det fina vandringsstråk och det finns till och med en golfbana inte långt ifrån hotellet. Det blev en femrätters middag av yppersta klass med ett passande vin till detta. Även om sedan sängen inte var den bästa, så sov man hyfsat ändå.
Inte alltid man får ett tvåvåningsrum, men sängen uppe på loftet och toa nere ??

På lördagsmorgonen åkte vi så vidare de 100 km som var kvar upp till Tadoussac. I Tadoussac bor det 750 personer, men under turistsäsongen så tiodubblas antalet. Det innebär att det finns massor av hotell och B&B plus naturligtvis campingplatser. Vi bodde på Auberge La Gagné som hade ett dussintal rum av varierande storlek. Vi fick rum nr ett med tillhörande parkering nummer ett. Väldigt noga att man stod rätt med bilen. Efter incheckningen så tog vi en promenad över berget (en genväg!) och ner till hamnen.
Klockan ett så åkte vi ut med ett fartyg för att se på valar. Halva fartygets gäster bestod av familjer med barn och det skedde det som brukligt är, nämligen att barn blir trötta efter två timmar, så den sista en och en halv var inte lika kul.
Jag såg två olika sorters valar, Minke Whale och Beluga eller White Whale. Minke Whalen kan bli 8 meter och väga 6-8 ton. Belugan blir 3-4 meter och väger mellan 700 och 1500 kilo. Naturligtvis fanns det massor av gråsäl också, och den här arten blir runt 2 meter och kan väga upp till 400 kilo.

Efter båtresan så blev det lite tittande i centrum av Tadoussac och sedan middag. Men den här gången bara en trerätters. Men det smakade bra i alla fall!!

De första två dagarna hade vi alltså sol och uppehåll, men på natten mellan lördag och söndag så öppnade sig himlen. Söndagen började med en frukost som inte var att leka med. Det var bacon, äggröra, yoghurt med bär, fattiga riddare, croissant, sylt, flingor och mjölk med mera. Inte mycket av varje men man blev mer än mätt!!

Söndagen blev, på grund av det myckna regnandet, en bilutflykt, en liten slinga på 320 km med avbrott för lunch i en liten håla på landsbygden. Inget fel på hamburgaren....men på vägarna! Massor av vägarbeten, på vissa var det tack och lov inget arbete igång pga söndag med efterföljande lediga måndag.
Det är alltid roligt att brumma omkring och kolla hur landskapet och husen ser ut på landsbygden. Ibland välskötta gårdar med fina gräsmattor och ibland fallfärdiga ödegårdar. Det gav en känsla av att åka omkring i inre Norrland, inte bara för ödegårdarna, utan också för att naturen är ganska lika.
Men de här överbyggda broarna finns inte i Norrland.
Söndagen avslutades med en måltid på grannrestaurangen, Georges, med hummer och lite vitt vin. Träffade trevliga människor från Holland, bland annat en som skruvade ihop Volvobilar i Gent och det är ju därifrån vår S60 härstammar.
Måndagen var alltså en ledig dag här i Kanada. Det var Fête du Travail (Labor Day) eller "Kanadas Första Maj". Så det innebar att denna dag skulle alla hem från sin långlediga helg. Långa köer, långsamt framåt och stopp vid vägbyggen. Och ösregn hela tiden!
Men vi kom hem och hustrun kunde, efter ett stopp hos handlaren, göra en mycket god chili con carne som passa de bra till regnet utanför. Ett gott Ripassovin muntrade också upp....

Idag har jag beställt tid för 750-milaservice för bilen. I detta land byter man olja var 750 mil, precis som vi gjorde på 80-talet med de motorer som då fanns. Här har inget förändrats sedan dess, man byter olja efter 750 mil och inte som i Sverige efter 2-3000 mil. Basta!
Men man måste ju göra det så att garantierna gäller, speciellt eftersom nästa resa redan börjar klarna i kanterna. Troligen så åker vi ner till Cape Cod i USA i runt tionde oktober då hustrun har en extra ledig dag. Förmodligen tar hon några extra semesterdagar så det blir en hel veckas ledighet.
Det är vid den här tiden som de vackraste höstfärgerna kommer så det blir en resa med många foton.

Nu ska jag ta hand om tvättstugan och gå till handlaren igen. I morgon börjar träningen igen på Nautilus, kilona från helgen måste ju bort innan nästa resa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar