måndag 4 april 2011

Sopor och vår


Eftersom vi har tvättmaskinen i lägenheten så finns det inte någon "tvättstugepolis", men det finns tydligen en "vän av ordning", som inte gillar hur man slänger sopor på trottoaren. Så nu har det kommit upp ett anslag, dels på trädet vid vilket vi lägger soporna, dels i trappuppgången vid postlådorna. Anslaget är givetvis på franska, vilket ju inte gjorde det lättare för oss att förstå. Men vi har i alla fall lyckats fatta innebörden. Alltså: skräp och avfall ska läggas vid trädet i svart plastsäck, på måndagar och på torsdagar. Återvinningsbart, dvs plast, papper och glas ska ligga i blå säck vid nämnda träd på onsdagar. OCH man bär ut säcken på just den dagen, man slänger den inte på lördag så den ligger ute hela helgen! Så var det med det!

Nåja, nu har ju vi svenska lutheranare gjort just som det sägs i pamfletten som sitter på trädet, men undertecknad som är hemma dagtid, vet vilka det är som slänger ut soporna på fel dagar eftersom trädet dessutom är just utanför vårt sovrumsfönster. Det blir en ny upplevelse i sommar med trettio graders värme och hushållsoporna utanför fönstret. Att slarva med soporna kostar mellan 150 och 400 dollar i böter. Undrar om den mindre summan är för en mindre säck eller hur man gör. I fredags fick vi dessutom en röd-orange "alarmlapp" att vi inte skulle parkera på förbjudna tider ute på gatan. Man skulle nämligen sopa både trottoaren(där alla soporna står idag) och sedan gatan. Står bilen där ändå när dom kommer är det som vid snöröjningen, man släpar bort den mot en kostnad av några hundra dollar. Bilen som sopar gatorna ser ut som hemma, men den som städar trottoaren är en liten tingest med elefantsnabel fram som suger upp skräpet. Har sett dem tidigare i Paris där man plockar upp hundbajs.

Vissa saker här i landet upplever jag att jag varit med om för 20 år sedan. Till exempel bilverkstaden som vi bor granne med. Där jobbar pappa och två unga förhoppningsfulla män som troligen är sönerna. Här åker bilarna ut och in repareras på löpande band. Sedan kommer pappa ut, iklädd en blå skyddsrock, inte overall, och provkör bilen ett varv runt kvarteret. Om bilen är OK parkeras den ute på gatan, om den inte är OK så åker den in i verkstaden igen. Undrar om bilmekarna i Sverige provkör varje bil runt kvarteret eller om man tittat på datorn och kollar resultatet.

Idag är det snöblandat regn som ska övergå i bara regn på eftermiddagen. Helgen har varit kanonfin med strålande sol, lite blåsigt kanske, men helt OK. Det har gjort att hela den asfalterade skolgården töat fram med alla markeringar för handboll, korgboll och fotboll. Inget grus här inte som man ska tvätt bort från små barnaknän. Fast under gungorna och klätterställningen är det grön filtmatta!

Nu ska jag se om jag kan köpa en bok på nätet till min Ipad medan tvättmaskinen brummar. Har sett att det kommit en bok av Mikael Holmström som heter "Den dolda alliansen" (Atlantis förlag).

Man kan spara pengar genom att gå på restauranger dit man tar med sig sitt eget vin. Istället för 25-35 dollar för en flaska rödvin, så kostar ju den medtagna bara runt 7 dollar. Så det blir nog "Apportez votre vin" i fortsättningen. Vi försöker ju att äta middag ute åtminstone en gång i veckan.

Avslutningsvis kan meddelas att hustruns coctailparty hos chefen avlöpte väl. Normalt börjar man ett coctailparty 17.00 och avslutar 19.00, men här pågick det till 23.00. Kvinnor kan...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar