torsdag 28 april 2011

Lite information






Lovade att skriva lite om Biodomen och Biosfären, eftersom det är många som blandar ihop dessa två utflyktsmål i Montreal.

Om vi börjar med Biodomen, så ligger den ute vid olympiastadion och började byggas 1973 för att bli klar till olympiaden 1976. Givetvis var det en fransk arkitekt, Roger Taillibert, som ritade byggnaden. Under olympiaden så var det velodrom-cykel och judo som höll till i hallen, dock inte på samma gång! Byggnaden började sedan renoveras 1989 och var klar 1992.

Montreal Biodome (Bodôme de Montréal) är idag en utställning där besökarna kan vandra mellan Amerikas fyra olika ecosystem. Det är först " Tropical Forest" som är en vandring genom en Sydamerikansk regnskog, "Laurentian Forest" är en replik av Nordamerikansk vildmark, "Saint Lawrence Marine Eco-system" visar livet i Saint Lawrecefloden och avslutningsvis har man polarområdena som är uppdelade i Arctic och Antarctic. Man börjar således att gå i 30 graders fuktig regnskog bärande på tröjor och jackor och kommer två timmar senare ut lite halvfrysande bland pingvinera med jackan på! Man kan sedan om man vill, som jag skrivit tidigare, åka slädlift upp i Olympiastadions 45 grader lutande torn.

Det man brukar blanda ihop med Biodomen, är Biosfären (Montreal Biosphére), som är belägen ute på ön Sainte-Héléne och i en park som heter Jean-Drapeau. Biosfären är helt inriktad på miljöaspekter av olika slag, vatten, klimatförändringar, luftföroreningar med mera. Arkitekten hette Richard Buckminster Fuller och byggnaden gjordes som ett runt stålskelett klädd med ett plasthölje och var USA:s paviljong vid världsutställningen 1967. Ni kan se byggnaden på föregående bloggs bild. Byggnaden är 76 meter i diameter och 62 meter hög. Det finns bland annat en 37 meter lång rulltrappa, som när den byggdes, var världens längsta. 1976 hade tidens tand gjort sitt och man skulle laga stålskelettet. Nu bar det sig inte bättre än att svetsaren satte eld på hela plastöverbyggnaden! Men stålskelettet blev kvar och byggnaden stod sedan oanvänd fram till 1990. 1995 hade man, med hjälp av 17,5 miljoner dollar, renoverat och gjort "bollen" till ett vattenmuséum. Man byggde ett vanligt hus inne i stålskelettet, men med utsiktsplattformar på olika våningar.

Så var det med Biodomen och Biosfären i Montreal, båda värda ett besök.


Så har en del undrat över varför ishockeylaget Montreal Canadiens kallas "the Habs". "The Habs" är en förkortning av "les Habitants" som är ett informellt namn på de urspungliga nybyggarna i "Nya Frankrike (New France)" på 1700-talet. Så det passade ju bra för Montreal Canadiens, som bildades 1909 och är ett fransk-kanadesiskt hockeylag. Går man in på NHL:s hemsida, så säger man där, att den förste som använde namnet "the Habs" var ägaren av Madison Squere Garden, Tex Rickard, som 1924 sa att "H:et" på tröjorna stod för "habitants". Nu är detta inte sant för att "H:et" som i logon är omslutet av ett "C", står för "Club de Hockey Canadien". Montreal Canadiens är för övrigt ett av de sex ursprungliga lagen som bildade NHL.

Slut på informationen!

Nu ska jag gå ner till stationen och köpa tågbiljett till New York och på måndag bär det iväg. Vi är tillbaka nästa fredagkväll och innan dess blir det nog inte något bloggande.

Men sedan kommer det en liten rapport!!

Jo, det var så sant, bilen är på tåget mellan Halifax och Montreal! Så nu ska jag idag, förutom ovanstående tågbiljett, också investera i en ny GPS.


Och bilden där uppe då? Jo, klänningen är gjord av återvunna tomma hagelpatroner!!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar