fredag 22 juni 2012

Upploppet eller "dom kommer från alla håll"

Så är det bara en vecka kvar i Montreal. Vi har, som jag skrivit tidigare, hunnit med en massa saker, hunnit resa en del och träffat nya trevliga människor.
Att Svenska Klubben har funnits har varit jättebra, för genom den har vi nu ett antal nya kontakter, både här i landet och hemma, dit en del hunnit flytta före oss.
Midsommar firar man ju inte i Kanada så idag jobbar Eva som vilken fredag som helst, men på måndag är hon ledig för då är det Quebec Day, dvs regionen Quebec´s egen "nationaldag". I morgon lördag är det däremot midsommarstång uppe på Mont Royal med Svenska klubben. Vi får se om vi kommer att delta, eller förbereda vår egen fest här hemma på kvällen.

Givetvis har vi också nya vänner genom Evas jobb. Det har ju varit ett antal fester av olika slag där man kunnat tala med folk från hela världen. Men man måste nog ändå hålla "The Nordic Dinner Dance" som den bästa festen! Drygt 200 gäster från jordens alla hörn. Japanska damer i sina kimonos, latinamerikas damer uppklädda till tusen med nyköpta festblåsor och alla juvelerna på plats plus en nylagt festfrisyr, samt de flesta herrarna uppklädda i smoking. Vissa herrar har ju också en färgglad väst till sin smoking eller en vit smokingjacka i stället för den svarta. Olika är våra klädestraditioner...

Maten är alltid från de nordiska länderna. Det syns lite dåligt på bilden, men det var "Copenhagen Herring Filé" till förrätt, "Rosted Veal Helsinki Style" till varmrätt samt "Bizantine Cake with Swedish Berries" till efterrätt. Det hela avslutades med kaffe och avec samt därefter fri bar!
När det var dags för dansen att starta så var det en hög och glad stämning och alla smokingjackor hängde på stolsryggarna....

Lovade några rader om historien bakom det i Montreal så berömda rökta köttet.
Det kom hit till Montreal med rumänska immigranter. Första gången det omnämns i Montreal är 1908, men redan 1910 hade det blivit jättepopulärt.
Man använder sig av bogen på kon och efter att ha tagit bort allt fett, så skär man bogen i skivor och gnider in det med olika kryddor, peppar, vitlök, klöverblad, kanel, paprika, socker och naturligtvis salt. Sedan lägger man det i trälådor där det får torka. Under den här processen, som tar några dagar, drar saltet ut allt vattnen och socker ur köttet och denna vatten/sockerblandning används senare till en marinad  i vilken köttet blötläggs. Därefter så röker man köttet i ungefär ett dygn. När man tillreder köttet på det här viset blir det mycket mört och smakrikt samt håller sig nästan som konserverat. Det sista steget före servering är att koka köttet i två timmar precis innan. Man serverar köttet skuret i tunna skivor mellan två rågbrödsskivor.
Man brukar säga att New York har sin "pastramie", Toronto sin "corned beef" och Montreal sitt rökta kött.
Nu borde det ha kommit en bild på köttet men det har jag ingen så det får bli vid ett senare tillfälle.

Visste ni föresten att Belgarna gör gällande att dom var först med French fry, dvs pommes frites??
Jo så säger man att det var: Det finns en bok från 1784 som heter "Curiosities of the Belgium Nederlands Table" (Curiosité de la table dans les Pays Bas Belges i original). Här skriver man att Wallonerna friterade små fiskar som dom fiskade i floden Meuse. På vintern när när floden var frusen så ersatte man fisken med potatis som skars i långa strips.
Fransmännen påstår dock att french fry tillkom under broarna i Paris 1789 under franska revolutionen och kallades då för Pont-Neuf potato!
Vissa påstår avslutningsvis att det var en Belgisk affärsman vid namn Frits som gav "rätten" dess namn!

I Montreal så kan man också äta "putine", som är pommes frites som överöses med smält ost och brunsås. Smakar ungefär som det låter....

Nåja, det blev mycket om mat det här....ska kanske ta en promenad och sedan äta lunch.
Ha en trevlig midsommar!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar