fredag 2 december 2011

December har kommit

Så har då december månad kommit, med allt vad det innebär av förväntningar, stress och förhoppningvis glada möten.
Här har vi inte någon snö än, så det är ganska mörkt och murrigt. Men det får man ju hjälpa upp med en lite ljusare och mysigare innemiljö.

När man promenerar runt i våra kvarter på kvällarna, så slås man av avsaknaden av glada julgardiner, eller som i de flesta fallen, den totala avsaknaden av gardiner över huvud taget. Många har hängt upp ett lakan, så att ingen ska kunna titta in. Men det kanske kommer lite "juligare" gardiner ju närmare julafton man kommer. Ljusslingor har man företrädesvis runt entrén eller i träden ute på gården.
På andra sidan Aveny Saint Josef, så är det nu stor försäljning av julträd i alla olika storlekar och sorter. Naturligtvis kan man även dricka kaffe och lite varmt vin, för det ska ju varje granförsäljare med självaktning ha.

Idag är det fem grader varmt och regnar. Därför har man idag saltat trottoaren ordentligt!?? Förmodligen så tror man att det ska bli minusgrader snart, eller...
Och appråpå minusgrader. Nu har man bestämt att vår yttervägg mot altanen ska plastas in över vintern så inte isoleringen blir blöt! Ni kanske minns att man, för någon månad sedan, fick lov att riva hela ytterväggen för den hade ruttnat och teglet höll på att rasa ner. Till våren ska man nu mura upp en ny yttervägg och byta alla altandörrar. Men då blir det mindre altandörrar för man kan inte få in lika stora ramar som idag genom garaget eller genom lägenheterna. De befintliga stora ramarna sattes på plats innan man murade igen kortsidorna på vår tomt.
Blir spännande att se hur det utvecklar sig. Jag tror att det blir lite kallare utan yttervägg, men vi har ju öppen spisen att ta till!!

Så har man ju bakat lussebullar och det var lite krångligare än det brukar vara. Recept på lussebullar är på svenska och med svenska mått och våra mätverktyg i köket är i uns och koppar (cups).
Men så hittade jag en text skriven av en svensk i USA och det var till god hjälp.
Han skrev:"Först stod det att man skulle smula sönder 50g jäst i en bunke. Kul. Jag studerade det underliga kuvertet med suspekt torrjäst. Där stod: 1 pkt (1/4 uns) är 2 1/4 tesked, vilket motsvarar 1 kaka färsk jäst (0.6 uns).
Mitt referensverk gav snabbt besked: ordet uns är från latinets uncia, vilket betyder en tolftedel, därför att det utgör en tolftedels pund. Enligt mina tabeller så är ett uns oftast antingen 28,3 g, eller 29,6 ml boroende på vad man mäter. Dock kan det i vissa fall vara 31,1g eller 28,4 ml.
Alltså borde två kuvert torrjäst motsvara 1,2 uns, vilket borde vara i närheten av 35 g. Inte riktigt så mycket som det skulle vara men det får duga.
MEN smula sönder jästen gick lika förbannat inte. Enligt instruktioner på kuvertet skulle man slamma upp smörjan i 1/4 kopp vatten vid temperaturen 105 till 115 grader farenheit och tillsätta en tesked socker. En kopp är 236,8 ml, vilket skulle vara lika med 8 uns om ett uns är 29,6 ml. Alltså är en 1/4 kopp runt en halv deciliter."

Ja så där har han analyserat och översatt från svenska mått och äventyr, när man ska göra lussebullar. Av detta kunde jag då dra slutsatsen, att om jag tog två påsar torrjäst, en halv deciliter vatten och en tesked strösocker så skulle den toalettbruna smörjan snart fördublas i volym. Och si det gjorde den!!
Eftersom elvispen är en Black & Decker, med motor och ljud från en slagborrmaskin av samma märke, så var det inte något problem att få degen smidig och glansig i bunken (som var pastagrytan).

Joda, bullarna blev riktigt bra, kanske lite kompakta. Skulle nog ha varit tre paket torrjäst, men då hade man ju fått ett helvete att räkna om alltsammans.

Det är sällan att det riktigt ösregnar här i staden, men när det gör det så är det med besked. Oftast är det, som idag, ett stilla irriterande duggregn som får en i tvivelsmål om man ska ta paraply, eller om det räcker med jackan med huva. För huva det har alla på sina jackor och kappor. Den slår man upp, kränger på sig ryggsäcken, och "rygga" måste man ha, annars har man inte händerna fria, så man kan dricka kaffe och äta bagels när man promenerar till och från jobbet eller åker i tunnelbana.
Till och med hustrun har ryggsäck, men hon äter frukost med mig här hemma på morgonen.

Ikväll fredag, blir det lite charkuterier och vin under tiden vi lyssnar på rendez-vous.
I morgon kommer det hit lite arbetskamrater till Eva som ska dricka glögg, äta pepparkakor med ädelost, samt käka gulaschsoppa och dricka rödvin. Känns konseptet igen??


Vårt första julkort till Montreal har kommit, det finns kanske flera att frossa i när vi kommer hem.

Nu ska jag ta en hyfsad lussebulle och en god kopp kaffe!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar