fredag 9 december 2011

Julresa

Nu börjar det dra ihop sig till en treveckors ledighet i Sverige. Om en dryg vecka så är det dags att äntra den gamla MD11-an från KLM med riktning Amsterdam. KLM är troligen det enda flygbolag i västvärlden som fortfarande använder sig av MD11 för att frakta passagerare. De flesta MD11-or som finns i trafik idag kör bara cargo. När vi väl kommer till Amsterdam så är det sex timmars väntan innan det bär av mot Linköping och en väntande taxi till Norrköping. Hade man åkt med Air France så hade det varit en tvåvånings A380, men då hade man hamnat i Paris och Stockholm det vill man inte.
Som ni ser har vi inga glöggmuggar men det går bra i alla fall!

Men man ska inte klaga, det ska bli roligt att komma hem till Norrköping. Det senaste året så har vi ju bara varit hemma en vecka i juli.
Intensivt blir det ju till en början i alla fall, för vi blir bara i Norrköping tre dagar innan vi, medelst hyrbil, tar oss till Drammen och julfirande med sonen. Eftersom dottern kommer flygande från Geneve direkt till Oslo, så samlas alltså hela familjen även denna jul hos sonen. Hoppas också att vi får en möjlighet att heja på sonens flickvän.
Det är en hel del som måste tas med från Sverige. Julskinka, prinskorv och inte minst smör som tydligen är helt slut i Norge. Någon liten packe julsnapsar ska väl också få plats i bilen.
Bilden här nedan är från en tidigare jul i Drammen. Det kan snöa även där som synes!

Annars så har vi druckit glögg, ätit pepparkakor och gulaschsoppa som vanligt innan jul. Men både luciafirandet och jullunchen med Svenska Klubben missar vi, och det är ju lite synd. Svenska vanor, fester och ritualer är man väldigt noga med här i klubben.

Appropå Sverige, så är det ju en välsignelse att ha möjlighet till svensk radio och TV via nätet. Som alla vet vid det här laget, så lyssnar vi alltid på ett program i P2 som heter "Rendezvous" på fredagarna klockan 18.03. Det är en idé som vi efterapat från våra vänner i Sundbyberg. Tack för det!

TV är ett eget kapitel, eftersom 80% av allt man har på SVT-play inte kan ses i utlandet pga av  upphovsrättsliga skäl. Men tack ock lov så kan vi se "På spåret", "Skavlan", "Resebyrån" och "Här är ditt kylskåp". Det sista var en överraskning att det var så roligt att titta på. Men en bra programledare (Lundberg) och en otroligt underfundig och påhittig kock (Fröderberg) gör att det är verkligt underhållande, tycker vi i alla fall. "På Spåret" är väl fortfarande den stora favoriten!

Igår kom det en räkning från körkortsregistret här i Quebec. Man ville ha 67 dollar i avgift för att mitt kanadensiska körkort ska gälla under 2012. Man betalar alltså en summa varje år för att en försäkring ska gälla. Det är en försäkring som håller alla parter skadesfria om något skulle inträffa. Dvs om en olycka skulle inträffa så väntar man inte in vem som eventuellt är skadeståndsskyldig, utan pengar betalas ut direkt från försäkringen till de drabbade och sedan gör försäkringsbolaget upp med den som eventuellt senare blir skyldig, vållande till olyckan och ersättningsskyldig.

I morgon lördag, blir det franska julsånger och sedan ska vi käka en bit och på kvällen blir det fyrverkeri nere i hamnen. Alla lördagar fram till jul är det fyrverkeri klockan 20.00 (eller 8 pm som det heter här).
På söndag ska vi släpa upp en eller två resväskor från förrådet och börja fylla dom med saker som vi ska ha med oss och eventuellt kan lämna hemma när vi åker tillbaka i början av januari.
Lite presenter och en Courvoisier XO ligger redan framme så vi inte ska glömma.

Nu promenad i det lätta snöfallet och lite handlande inför fredagskvällen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar