måndag 12 december 2011

Fransk-kanadensiska julsånger


Så blev det då lite julsånger i Basilique Notre-Dame de Montreal. De flesta var på franska givetvis men en överraskande stor del sjöngs på engelska. De som uppträdde var tydligen ganska kända här i Quebec och hade sina favoritsånger som de flesta i publiken kände till.
För att ni ska få en liten uppfattning om vilka som sjöng, så kan man säga att det började med den franska versionen av Lasse Lönndahl, fortsatte med Carola, Håkan Hellström, Malena Ehrnman, Jerry Williams (i en vit smoking som du aldrig hade fått på Jerka), Lill-Babs, Anna-Lena Löfgren, en gosstenor (kastratsångare i 25-årsåldern) och avslutades med Håkan Hagegård och "Store Gud".
Så det var en stor blandning av både sånger och publikfrieri.
Jo, det var ju naturligtvis en orkester också på fem peresoner, samt en mycket duktig blandad kör på 30 sångare.

Så var det ju det här med Basilika och Cathedral.
Basilikan (house of law) kom på 300-talet i det kristna Rom. Kända basilikor är Lateranbasilikan i Rom och St Peterskyrkan i samma stad. I kanonisk mening är St Franciscus i Assi och Sacre Caeur i Paris också basilikor.
Katedral eller Cathedral betyder egentligen lärostol och är grekiska. Men nu för tiden så jämför man  cathedralen med en domkyrka (av latinets Domus Dei, "Guds Hus"). Det innebär i det moderna samhället att där det finns en katedral (eller domkyrka) där bor biskopen som är chef för det stiftet.

Så var det med det.
Det var i alla fall en upplevelse att vara i basilikan och uppleva miljön och höra alla sångerna. Det var ju allsång också och då fick vi sjunga på svenska för inte kunde man de franska texterna inte. Men vi sjöng inte så högt....

Som ni vet så har vi inte någon yttervägg på utsidan mot altanen. Där är det bara isolering, papp och så vår innervägg. Nu har vi upptäckt att vi, nästan som Musse och Pluto, fått ekorrar i huset. Ekorren har upptäckt att det är varmt och gott i isoleringen och har därför inrett sitt skafferi där.  Med jämna mellanrum så kommer han och hämtar lite ätbart. Igår var det en chipsbit som han troligen hittat någonstans i somras och som så här i juletid smakade gott.
Nåja, huvudsaken är att han inte gnager sig in genom innerväggen medan vi är borta.

Och appropå det, så börjar det dra ihop sig till en treveckors hemresa. Stora resväska är upptagen från källaren och ska fyllas under veckan.

Ska bli trevligt att komma hem ett tag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar