måndag 20 juni 2011

Fest


Nu har vi lärt känna grannarna lite mer. Det är så att här i Montreal så kryper man ur sina hålor i slutet av maj, och i slutet av september kryper man in igen. Så i vårt hus var det alltså städdag av de allmänna ytorna i lördags. I år var det prioriterat att rensa stuprören (en del invändiga!) och gräva och fixa ny jord till klätterväxterna. Att man måste rensa rören har att göra med att 90 % av alla tak i Montreal är platta!! Därför ser man också, som jag skrivit tidigare, en massa människor uppe på taken under maj och juni månad för att renovera tak. En av de riktigt stora förstörarna av lägenheter och hus att just vattenskador. I och med att man har platta tak så har man också "tjärpappstak" och dom håller bara några år, sedan är det dax att fixa till dom. Men det ger en hel del arbetstillfällen.
Nåja, vi som höll oss på marken fixade till alla klätterväxterna, hällde ut ny jord och vattnade. Det blev riktigt trevligt på baksidan. Snart kommer det lite grus också till gångvägen. Jo, och så fick jag glädjen att såga ner några grenar från den stora häggen, som skuggar vår uteplats, så nu är det lite mer sol. Tyvärr vill ägarinnan av lägenheten ha skugga, så jag fick inte ta riktigt så mycket som jag hade önskat. Men nu ser det trevligare ut på vår altan.
Bredvid oss finns det en bilverkstad som är öppen måndag till och med lördag. Det gör att det är lite buller och bång utanför vårt sovrumsfönster på lördagmorgnarna. Är det riktigt bra väder så släpar grabbarna ut en kolgrill på trottoaren och grillar sin lunch. Men dom släpar den inte så den hamnar under vårt fönster tack och lov. Men är det sommar och grilltid så är det!!
Naturligvis så är det festernas och partajandets tid nu på sommaren. För två veckor sedan var Rue Mont Royal avstängd för all trafik och förra veckan var det Rue Saint Laurent som var avstängd. Båda gångerna så släpar alla affärer ut det dom har på gatan, sänker priserna lite och hoppas på god kommers. Krogarna gör då naturligtvis likadant. Så på ena sidan "krogen" kan det vara herrunderkläder och på den andra damdito. Vi hittade en ny portugisisk krog i fredagskväll som hade fantastisk mat. Hustrun åt en variant av täljstensbiff, alltså en uppvärmd sten som man själv grillar sitt kött på, och jag är en blandad tallrik med havets alla läckerheter. Fast jag måste erkänna att de lite sega bläckfiskbitarna är inte min favorit.
Så var det ju också NORDICAO:s årliga "Nordic Dinner Dance". 190 personer från jordens alla hörn, uppklädda på mer eller mindre uppseendeväckande sätt. För här kan man verkligen tala om "här-är-jag-se-mig"!! Nåja, jag var ju också där och gjorde mitt bästa för att konversera med bordsgrannarna, som kom från Australien, Belgien, Camerun och Bukina Faso (f.d Övre Volta).
Fördrink, mingel, fyrarättersmiddag med vin, kaffe och avec började 19.00 och slutade 22.30, då dansen började. Och det var inte riktigt den sortens pardans som vi är vanan med. Jo, föresten , till att börja med var det pardans, men efter ett tag var det bara att som enskild att gå upp och hoppa! Deltagarna från de sydligare länderna var klart bäst på att skaka loss!! Men efter, gravlax, sallad med getost, kyckling med potatismos och lingon samt sorbé, kaffe och avec, så behövdes det verkligen lite motion.
I går motionerade vi lite till, när vi åkte till Botaniska trädgården för att besöka den Kinesiska och den Japanska delen. Det var verkligen rogivande att kunna gå omkring i det fina vädret och njuta av den stillhet som finns i dessa trädgårdar. Det finns mycket annat att se också, till exempel en del som beskriver urbefolkningens del av landet.
Nu är det ju snart midsommar hemma i Sverige. Det firar man ju inte här naturligtvis, men hustrun är i alla fall ledig den 24 juni för då är det Quebecs "nationaldag". Eftersom man inte kan enas i det här landet, så har Kanada sin nationaldag den 1 juli och då är man naturligtvis ledig också här i Quebec. Så nästa fredag (midsommarafton) så åker vi ner till New England i fyra dagar. Vi ska bo på Welch House Inn i Boothbay Harbor, en liten fiskehåla strax norr om Portland. Vädret ska vara "så där", säger man, med temperatur mellan 12 och 20 grader samt någon regnskur. Men här hemma ska det regna från fredag till måndag, så det är kanske lite bättre nere i New England (förutom temperaturen då). Det blir bilens första riktiga långtur. Ska bli kul att komma iväg några dagar.
När vi kommer hem så ska vi gå och lyssna på Dave Brubeck och hans kvartett. Gubben är 90 år men spelar fortfarande. Undrar hur det låter idag?!
Nu är Joseph snart klar med städningen och jag med tvättandet, så nu blir det en liten tur till affären. Rosévinet är slut..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar